1. Rovinj Stari grad

Rovinj je zapravo bio otok prije projekta melioracije 1763. godine od strane Mlečana. Ono što ćete vidjeti u starom gradu je srednjovjekovni splet uskih ulica i uličica koje prolaze ispod lukova i vijugaju se stubama istrošenim stoljećima koraka. Četvrtasti zvonik ove barokne crkve dominira horizontom Rovinja i vrlo podsjeća na crkvu sv. Marka u Veneciji . Stoga ne čudi da su Svetu Eufemiju iz 17. stoljeća sagradili Mlečani, koji su cijelo to vrijeme kontrolirali Rovinj. Da biste dobili sliku zemlje, možete se popeti na zvonik, koji je visok 61 metar i čak nudi pogled na Alpe na sjeveru za vedrog dana.

PREPORUKA: Rezervirajte besplatan razgled grada i saznajte puno više o povijesti grada.

Više informacija: Razgledi grada | (rovinj-tourism.com)

2. Park Punta Corrente

Poluotok u obliku čizme, južno od Rovinja, opuštajući je park prirode. Punta Corrente (Zlatni rt) bila je vizija austrijskog industrijalca iz 19. stoljeća Johanna Georga von Hütterotta koji je kupio ovu zemlju i dopustio njenoj prirodi da procvjeta. Sada je to ništa manje od idile; prekrasan dio šume mekog drva, gdje uspijevaju cedrovi, duglazije, čempresi i alepski borovi posađeni prije više od 100 godina. Dođite ovamo prošetati stazama, opustiti se na travnatim površinama ili opustiti u malim stjenovitim uvalama duž obale.

PREPORUKA: Vožnja biciklom kroz park, penjanje po stijenama, trčanje, lagana šetnja ili kupanje i opuštanje na plaži.

3. Rovinj Sunset Tour

Rovinj se smatra gradom s jednim od najromantičnijih zalazaka sunca na Jadranu. Rapsodija boja od brojnih nijansi narančaste do ružičaste stvorit će čaroban prizor koji nećete lako zaboraviti. Svjedočite spektaklu užarenog sunca koji se zadržava nad horizontom i fascinantnom trenutku skliznuća u more. *Ako imate sreće, uživajte u morskom plesu divljih dupina.

PREPORUKA: AKTIVNOSTI KNJIGE – Hedonistria

4. Nacionalni park Brijuni

Tvorac je namjeravao oblikovati dio Zemlje prema slici Neba. Tako je nastala Istra, poput vrta obraslog raskošnim drvećem i nepreglednim livadama, opranog dubokim modrim morem, pozivajući ljude na sretniji život. Ali ljubomorni đavao uništio je njegovo djelo poderavši vreću u kojoj je anđeo nosio neiskorišteno kamenje. Tisuće stijena razasute po istarskoj zemlji čineći je zemljom kontrasta, pitomom i surovom, plodnom i neplodnom, sunčanom i oblačnom. Opustjeli anđeli sakupili su komadiće neba koji su ostali među razbacanim stijenama i zaštitili ih morskim valovima i stvorili Brijune.

PREPORUKA: Odaberite vrstu izleta | Webshop NP Brijuni (np-brijuni.hr)

5. Limski kanal

Do ovog neobičnog i lijepog čuda prirode možete doći cestom ili turističkim brodom iz rovinjske luke. Opisuje se i kao fjord i kao kanal, ali zapravo je to 10 kilometara dug riječni kanjon kojeg čuvaju strme šumovite planine koje se uzdižu do 100 metara. Ono što stvarno čini ovaj prizor i daje mu izgled fjorda je širina rijeke, mjestimice i do 600 metara. Na kopnu možete pješačiti ili voziti bicikl kroz mješavinu bjelogorične i crnogorične šume i svratiti u restoran na ulazu u kanjon. Ovdje poslužuju plodove mora kao što su kamenice i dagnje uzgojene u ovim vodama.

PREPORUKA: Kamenice direktno iz mora i čaše vina jednostavno morate probati.

6. Dvigrad

Krenite na 20-minutno putovanje istarskim krajolikom kako biste vidjeli ruševine srednjovjekovnog grada koji je napušten 1700-ih za vrijeme epidemije kuge i nikada se neće ponovno naseliti. Možete vidjeti zupčasti toranj dvorca s Limskog kanala, a tijekom posjeta moći ćete slobodno razgledati ove evokativne ruševine, uključujući gradska vrata, zidine, oko 200 kuća i opuštene ruševine crkve Svete Sofije. Cijelo mjesto se obnavlja i s vremenom sve više ovog jezivog starog grada poprima oblik.

PREPORUKA: Posjetite Parku zaštićenog istarskog boškarina u Kanfanaru.

7. Motovun Grad tartufa

Prvi spomen grada Motovuna pod nazivom Montona (keltskog podrijetla, što znači – Grad u brdu) nalazi se u ispravi rukopisa Rižanskog sabora iz 804. godine (Placitum of Riziano), a nakon stoljeća vladavine Nijemaca i patrijarha sv. Akvileja Motovun 1278. traži od Venecije da ga primi pod svoju vlast i pod kojom ostaje do 1797. godine.

PREPORUKA: Lov na tartufe uz ručak, Truffles - Gold from Istria (tartufi-istra.com)

8. Arena Pula

Najpoznatiji i najznačajniji spomenik, zgrada iz koje počinje i završava svaki obilazak grada - pulska Arena - zgrada u kojoj su se održavale borbe gladijatora. Sagrađen je u 1. stoljeću, za vrijeme vladavine cara Vespazijana, u isto vrijeme kada i najveća i najpoznatija građevina te vrste - Koloseum u Rimu. Elipsastog je oblika, s glavnom osi dugom 130 metara i kraćom osi dugom 100 metara. U sredini je ravni prostor - borilište, a na njemu su sjedili gledatelji

PREPORUKA: https://www.pulainfo.hr/hr/events/ 

9. Grožnjan, grad umjetnika

Istarski kameni grad koji su izgradili divovi, a oživjeli umjetnici. Prema jednoj od najpoznatijih hrvatskih legendi, davno prije nego što su ljudi doselili Istru, u njoj su živjeli divovi. Sagradili su gradiće koji i danas stoje na istarskim brežuljcima, a priča se da su bili toliko veliki da su dodavali alate s jednog brda na drugo i tako je nastao Grožnjan. Najveći div, Dragonja, zaorao je brazdu od Ćićarije prema moru, a kroz nju je tekla današnja rijeka Mirna, a mještani kažu da i danas u istarskim šumama živi Dragonjin sin - Gorazd.

PREPORUKA: Posjetite lokalne restorane

10. Vrsar grad Casanove

Romanička kula pripada vrsarskom fortifikacijskom sustavu i jedna je od dvije sačuvane. Građena je u srednjem vijeku u romaničkom stilu, a renovirana je 2017. godine. Nakon obnove predviđena je da služi kao Casanovino „Stočište“ i suvremeni informativno-multimedijski centar koji dokumentira boravak gospodina Casanove u Vrsaru četrdesetih godina prošlog stoljeća. 19. stoljeće. stoljeća.

PREPORUKA: Casanova Tour Vrsar (casanovavrsar.com)

Istria kroz slike